1. Inntakskost viser hvor mye det koster å ta en vare inn på lager.
2. Inntakskost er uten merverdiavgift.
3. Avansen = salgsinntekten uten mva. – varekostnaden
4. Bruttofortjenesten = salgsinntekten uten mva. - varekostnaden
5. I handelsbedrifter utgjør bruttofortjenesten og dekningsbidraget samme beløp.
6. Bruttofortjenesten regnes i % av varekostnaden (inntakskost).
7. Avansen regnes i % av varekostnaden (inntakskost).
8. Kostnadsbasert prissetting tar utgangspunkt i hvor mye markedet er villig til å betale.
9. Selvkost = inntakskost + indirekte kostnader + merverdiavgift
10. Dersom bruttofortjenesten er 30 % vil varekostnaden utgjøre 60 % av salgsinntektene.
11. Påslagstallet regnes i % av selvkost.
12. Inntakskost * påslagstall = salgspris eksklusive mva.
13. Inntakskost * påslagstall = salgspris inklusive mva.
14. Vi finner timeprisen i tjenesteytende bedrifter ved å dele hele det beløpet som skal dekkes inn, på antall fakturerbare timer.
15. Når en bedrift har ledig kapasitet, lønner det seg å akseptere alle tilbud som gir et positivt dekningsbidrag.